Orijentalni ples "Rhea"" Oriental fitness

O ORIJENTALNOM PLESU I NAMA

Naziv trbušni ples potiče od francuskih reči danse du ventre, što znači ples stomakom. U Egiptu se ovaj ples naziva još i Raqs sharqi, što znači ples sa Istoka.

Istorija ovog plesa dolazi sa različitih strana. Tragovi se mogu naći u drevnoj Mesopotamiji, u hramovima gde su pronađene gravure koje opisuju plesače.

Orijentalni – trbušni ples, pod ovim imenom, predstavljen je prvi put zapadnom svetu 1890-ih godina. Tada su plesačice imale drugačije kostime nego danas. Moderni kostimi su se pojavili kasnije, a za to je zaslužan Hollywood. 1920-ih su i u Egiptu počeli da se snimaju filmovi o orijentalnom plesu, te je tada i nastala koreografija kao takva. Pre toga je ples bio čista improvizacija. U periodu 1970-ih godina, ples u Egiptu je počeo da gubi značaj zbog Islama i islamske kulture, ali je počeo da se širi u zemljama u kojima islamska kultura nije bila toliko zastupljena. Orijentalni ples u tom periodu doživljava svoj procvat u Bahreinu, Libanu i Turskoj. Ali plesačice u Turskoj su negovale potpuno drugačiji plesni stil nego u Egiptu.

Danas je ovaj ples podignut na viši nivo zahvaljujući plesačicama širom sveta. Orijentalni ples je postavljen na scenu, pod reflektore. Sve je više orijentalnih festivala u svetu, sve je više fuzija, sve to u želji da pokažemo svetu da je ovaj ples umetnost. Svaka plesačica ima svoj lični pečat u plesu, ples je mesto gde plesačica može da pokaže ono što oseća, da ga prilagodi svom temperamentu i da bar na kratko otputuje u mistični svet orijenta.

Sekcija orijentalnog “Diva” postoji od 2013. godine a sekcija orijentalnog plesa “Izida” od 2014. godine. U želji da našim polaznicama pružimo više znanja i da svakoj posvetimo više vremena, udružile smo se, i od 2017. godine postojimo kao sekcija orijentalnog plesa “Diva & Izida”. U našoj sekciji postoje dve instruktorke orijentalnog plesa, Marijana Badrkić i Jelena Popov, koje se orijentalnim plesom bave već 10 godina.

Stilovi koje učimo u sekciji:
– klasičan orijentalni ples ( raqs sharqi )
– moderni orijentalni ples ( kabaretni stil )
– arapski folklor ( saiidi, dabkeh, khaliji, iraqi … )
– fuzije sa orijentalnim plesom ( oriental tango, oriental samba, oriental flamenko, oriental salsa, oriental balet … )
– fitness oriental ( rekreativna grupa )

U našoj sekciji učimo i kulturu orijentalnih zemalja, muzikologiju i ritmologiju orijentalnog plesa. Na časovima radimo vežbe koje jačaju mišićnu muskulaturu, pokreti su veoma prirodni i prilagođeni svim uzrastima.

Čas započinje zagrevanjem, zatim slede baletske vežbe za poboljšanje balansa i za jačanje nogu, vežbanje položaja tela koji se koristi prilikom plesa ( položaj je veoma prirodan i pomaže osobama sa lošim držanjem i krivom kičmom), zatim učimo pokrete iz orijentalnog plesa i na kraju časa istegnemo mišićnu muskulaturu.

Sekcija ima 4 grupe: početnu, srednju, naprednu i fitness oriental ( rekreativna grupa ) .

Prvi probni čas je besplatan, potrebno je da ponesete helanke ili trenericu, majicu, maramu za oko kukova, baletanke ili deblje čarape i pozitivnu energiju, a za vaše znanje ćemo se pobrinuti mi !

Instagram    Facebook